۱۳۹۵ بهمن ۱۴, پنجشنبه

مرگ سالانه ۱۵هزار نوزاد ؛ مرگ‌ومیر نوزادان به دلیل نبود مراکز بهداشتی


Image result for ‫مرگ‌ومیر نوزادان‬‎

 مرگ و میر نوزادان در ایران پنج برابر کشور‌های توسعه یافته است؛ این خبر را به تازگی معاون وزیر بهداشت اعلام کرده است.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از تابناک، آن‌طور که علی اکبر سیاری می‌گوید در ایران سالانه ۱۵هزار نوزاد می‌میرند و این به معنای آن است که به ازای هر هزار تولد زنده ۱۰ نوزاد ایرانی جان خود را از دست می‌دهند. این میزان هر چند از میانگین جهانی یعنی مرگ ۱۹ نوزاد به ازای هر هزار تولد کمتر است، اما در کشور‌های پیشرفته به ازای هر هزار تولد زنده تنها سه کودک جان خود را از دست می‌دهند. کاهش نرخ مرگ و میر نوزادان از شاخص‌های مهم بهداشت و رفاه اجتماعی است و بهبود آن در شرایطی که عنوان می‌شود ایران نیازمند افزایش نرخ جمعیت است، ضروری به نظر می‌رسد.
معاون وزیر بهداشت درباره میزان مرگ نوزادان در کشور گفت: “آمارهای وزارت بهداشت نشان می‌دهد که میزان مرگ نوزادان در کشور طی سه دهه گذشته به میزان قابل توجهی کاهش یافته و اکنون به ۱۰ مرگ به ازای هر هزار تولد زنده رسیده است که با توجه به تولد سالانه حدود یک‌میلیون و ۵۰۰ هزار نوزاد در کشور هر سال حدود ۱۵ هزار نوزاد از بین می‌روند”.
علی اکبر سیاری افزود: “به طور کلی درباره شاخص‌های سلامت نوزادان و مادران چهار شاخص اصلی وجود دارد که شامل مرگ نوزادان، مرگ کودکان زیر یک سال، مرگ کودکان زیر پنج سال و مرگ مادران است”.
میزان مرگ نوزادان سه دهه پیش محاسبه نمی‌‌شود، اما میزان آن در ایران ۱۰ مرگ به ازای هر هزار تولد است که متوسط جهانی آن ۱۹و متوسط آن در کشورهای پیشرفته سه مرگ به ازای هزار تولد زنده است.
او تاکید کرد: “میزان مرگ کودکان زیر یک سال اوایل دهه ۶۰ حدود ۱۱۰ در هزار تولد زنده بود که اکنون به ۸/۱۳ رسیده و میزان مرگ کودکان زیر پنج سال نیز اوایل دهه ۶۰ حدود ۱۴۰ مرگ به ازای هزار تولد زنده بود که اکنون به ۶/۱۵مرگ در هزار تولد زنده کاهش یافته است”.
سیاری ادامه داد: “شاخص مرگ مادران در کشور در اوایل دهه ۶۰ حدود ۲۴۵ مرگ به ازای هزار تولد زنده بود که اکنون به حدود ۲۰ مرگ در هزار تولد زنده کاهش یافته و سالانه حدود ۳۰۰ مرگ مادر در کشور وجود دارد”.

موفقیت ایران در پوشش واکسیناسیون

معاون وزیر بهداشت گفت: “اوایل انقلاب فقط ۶ واکسن در کشور در برنامه واکسیناسیون وجود داشت و پوشش واکسیناسیون۳۰ درصد بود، اکنون ۱۰ واکسن در این سیستم وجود دارد و پوشش واکسیناسیون نیز به ۱۰۰ درصد رسیده است. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، ایران یکی از بهترین کشورهای دنیا در پوشش موفق واکسیناسیون است”.
سیاری تاکید کرد: “در ایران مرگ ناشی از سرخک وجود ندارد، کزاز نوزادی سالانه جان ۶۰ هزار کودک را در دنیا می‌گیرد، اما سال‌هاست مرگ ناشی از کزاز نوزادی در کشور نداریم، در حالی که دهه۶۰ سالانه ۱۰ هزار مورد مرگ ناشی از این بیماری در کشور وجود داشت. او اضافه کرد: هیچ موردی از بیماری سیاه سرفه در ایران وجود ندارد، در حالی که هر سال ۱۹۷ هزار نفر در جهان بر اثر این بیماری جان خود را از دست می‌دهند. معاون وزیر بهداشت ادامه داد: ۱۷ سال است که هیچ موردی از فلج اطفال در کشور نداریم و این بیماری در ایران به علت موفقیت برنامه واکسیناسیون ریشه‌کن شده است”.

ایران در آستانه حذف مالاریا

در ادامه معاون وزیر بهداشت به بهبود شاخص‌های سوء تغذیه در ایران اشاره کرد و گفت: “میزان سوء تغذیه حدود ۵۰ درصد در کشور کاهش یافته است. به عنوان مثال کم خونی ناشی از فقر آهن بین مادران و دختران با غنی‌سازی آرد با آهن و اسید فولیک و توزیع قرص آهن به ۱۴ درصد رسیده است. این میزان در آمریکا ۱۷ درصد و در ترکیه ۳۰ درصد است”. او افزود: “کمبود ویتامین D در ۱۰ سال گذشته در کشور شش برابر شد، اما با توزیع مکمل جدید ویتامین D بین تمام دختران متوسطه و توزیع قطره این ویتامین بین نوزدان تا ۱۵ ماهگی این کمبود در حال کاهش است. سیاری به کاهش بیماری ژنتیک تالاسمی اشاره کرد و گفت: سه دهه پیش سالانه هزار نوزاد مبتلا به تالاسمی ماژور متولد می‌شدند و بسیاری از این نوزادان نیز می‌مردند، اما اکنون تعداد این نوزادان به سالانه ۲۰۰ مورد کاهش یافته است”.
معاون وزیر بهداشت درباره بیماری سندروم داون گفت: “سالانه بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ نوزاد مبتلا به سندروم داون در کشور متولد می‌شوند. برنامه وزارت بهداشت غربالگری و شناسایی این نوزادان تا قبل از ۱۶ماهگی است که از طریق سونوگرافی و آزمایش مایع آمنیوتیک انجام می‌شود و در‌صورت تشخیص به‌موقع بر اساس قانون سقط درمانی و فتوای مراجع دستور سقط جنین تا قبل از ۱۶ماهگی صادر می‌شود. سیاری ادامه داد: در صورتی که این تشخیص بعد از ۱۶ ماهگی باشد، بر اساس قانون نمی‌توان اقدام خاصی انجام داد”.

مرگ‌ومیر نوزادان به دلیل نبود مراکز بهداشتی

رئیس انجمن متخصصان داخلی ایران درباره میزان مرگ و میر نوزادان در کشور می‌گوید: “بخش قابل توجهی از مرگ و میر نوزادان در مناطق محروم و روستاهای کشور اتفاق می‌افتد، چون در این مناطق مراکز بهداشت و درمان به ندرت یافت شده و اغلب زایمان‌ها توسطه ماماهای محلی انجام می‌شود. ایرج خسرونیا می‌افزاید: بنابراین در مناطق روستایی و کم برخوردار زنان باردار و زائو کمتر به مراکز بهداشتی مراجعه کرده و تحت مراقبت قرار می‌گیرند. به گفته او زایمان‌ها در مناطق محروم و کم‌ برخوردار به وسیله ماماهای محلی، عدم کنترل وضعیت مادر و نوزاد را به دنبال دارد”.
رئیس انجمن متخصصان داخلی ایران می‌افزاید: “در شهرستان‌های کشور تنوع و متعدد مراکز بهداشت و درمان همچون کلانشهرها نیست، بنابراین در شهرهای بزرگ و مراکز استان‌ تعداد مرگ و میر نوزادان کمتر از میانگین مطرح شده است. اما در شهرستان‌های کوچک و روستاها عدد و رقم بیش از این تعداد است. با این تفاسیر عدد و ارقام منتشر شده درباره تعداد مرگ و میر سالانه نوزادان را نمی‌توان به شهر، شهرستان، استان، روستا و… به شکل یکسان تعمیم داد، بلکه این میزان نشان دهنده متوسط مرگ و میر نوزادان به طور سالانه در کشور است”.
خسرونیا می‌گوید: “اگر در میان چند روستا یک مرکز بهداشت و درمان تاسیس شود به نسبت نرخ مرگ و میر نوزادان به شکل قابل توجهی کاهش می‌یابد. در این شرایط پزشک زنان و ماما موظف است حداقل دو بار در هفته به روستاها مراجعه کنند و زنان باردار را تحت معاینه قرار دهند. بی‌شک این‌گونه اقدامات در ارتقای سلامت مادر و نوزاد نقش بسزایی دارد. به گفته او با چنین اقدامی میزان مرگ و میر نوزادان در کشور به شکل قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌یابد”.
رئیس انجمن داخلی ایران درباره وضعیت مرگ و میر نوزادان در مقایسه با گذشته می‌گوید:‌ “در گذشته تعداد مرگ ومیر نوزادان بیش از میزان کنونی بود. برای مثال در دهه ۶۰ میزان مرگ و میر نوزادان ۱۹در هزار تخمین زده می‌شد، اما هم اکنون در اغلب شهرهای کشور تعداد مرگ و میر نوزادان به میزان قابل توجهی کاهش یافته است، چون در بیمارستان‌های کشور بخش زنان فعال است و زن باردار تحت مراقبت قرار می‌گیرد”.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر