۱۳۹۴ اسفند ۲۵, سه‌شنبه

نسرین ستوده: استمرار اعتراضات مدنی تنها راه دفاع از حقوق شهروندی محمدعلی طاهری است


Nasrin-Sotoudeh-copy


نسرین ستوده‬، وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر در گفتگو با تلویزیون فارسی زبان اینترنتی ‫‏دُرّ موارد نقض حقوق قانونی و انسانی محمدعلی طاهری و رفتارهای ناعادلانه دستگاه قضایی با این اندیشمند ایرانی را برشمرد.
وی با تحت شکنجه خواندن شرایط محمدعلی طاهری طبق کنوانسیون بین المللی منع شکنجه و رفتارهای تحقیرکننده، اعمال این رفتارهای خشونت آمیز و اجحاف به یک اندیشمند و معلم را عامل طبیعی برانگیختن واکنش دوست داران او و اقدام آنها به اعتراض و کنش های مدنی دانست و مسیر شاگردان محمدعلی طاهری در اعتراض به حکم ناعادلانه وی را “صحیح و قانونی” خواند.
این فعال حقوق بشر، حمایت از اقدامات مدنی شاگردان محمدعلی طاهری برای جلوگیری از اجرای حکم ناعادلانه وی را وظیفه تمام فعالان حقوق بشر دانست و با اظهار امیدواری از نتیجه این اقدامات، آن را تنها راه مطالبه قانونی حقوق این معلم در بند خواند.
نسرین ستوده در توصیف شرایط محمدعلی طاهری گفت: «  ‏محمدعلی طاهری که این روزها در شرایط بسیار مخاطره آمیزی به سر می برد، به دلیل اندیشه های خاصی که نشر می داد در بازداشت است. این افراد غالبا تحت یک پروسه کاملا ناعادلانه دستگیر می شوند. صرف نظر از اینکه اتهام های آنها با هیچ منطقی قابل توجیه نیست، شما شاهد آن هستید که حتی پروسه دستگیری و بازداشت آنها هم تشریفات کامل خودش را طی نمی کند. »
وی با اشاره به روال برخورد قضایی غیرمنصفانه و غیرعادلانه با افرادی که با اتهام های عقیدتی دستگیر می شوند افزود: «این افراد در دادگاه هایی کاملا ناعادلانه که گاهی ۵ تا ۱۰ دقیقه به طول می انجامد به احکام سنگین ۵ و ۱۰ سال حبس و حتی اعدام محکوم می شوند. این دادگاه ها غالبا غیرعلنی است و گاه با حضور بازجوی اطلاعات! تشکیل می شود که خیلی جای تعجب دارد.»
ستوده توضیح داد: « در سیر پرونده افرادی چون محمدعلی طاهری، مشاهده می شود که گاه از حضور و مداخله آزادانه وکیل متهم جلوگیری به عمل می آید. حتی من خودم به ضرس قاطع می گویم که در برخی از دادگاه ها، منِ وکیل، نزد موکل خودم که به اتهامش رسیدگی می شد، به بازداشت تهدید شدم. چطور می توان چنین دادگاهی را عادلانه تلقی کرد؟ »
این وکیل با توصیف شرایط تحت شکنجه بنیانگذار طب های مکمل فرادرمانی و ‫ ‏سایمنتولوژی در زندان گفت: «محمدعلی طاهری به دلیل اندیشه خاصی که داشت به حکم سنگین ۵ سال حبس محکوم شد و به خاطر داشته باشید که این حکم، حکم بسیار سنگینی است. ایشان این ۵ سال را در شرایط بسیار سختی سپری کرده است. ایشان نه تنها این ۵ سال را در بند دو الف و در شرایط امنیتی و غالب این مدت را در سلول انفرادی سپری کرده، بلکه حتی بخش قابل توجهی از این حبس را زیر سایه وحشتناک حکم اعدام گذرانده است. »
وی ادامه داد: «به موجب کنوانسیون منع شکنجه و رفتارهای تحقیرکننده و تعذیری که در سال ۱۹۸۴ به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل رسیده است، شکنجه عبارت است از هر نوع رفتاری که درد و رنج شدیدی را بر فرد دیگری اعمال کند، به ویژه زمانی که این رفتار از طرف مقامات رسمی اعمال می شود. »
نسرین ستوده تصریح کرد: « به ضرس قاطع می توان گفت رفتاری که طی پنج سال گذشته با آقای طاهری شد، از مصادیق بارز شکنجه‬ به حساب می آید. »
این وکیل با بیان غیرقانونی بودن شرایطی که محمدعلی طاهری در آن نگهداری می شود گفت: « طبق اصل ۳۸ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، نه تنها اعمال شکنجه ممنوع است و مجازات در پی دارد، بلکه هر گونه اقرار و اعترافی که در چنین شرایطی از فرد متهم اخذ بشود فاقد اعتبار است. فرد ممکن است در اعتراض به چنین شرایطی که او را احاطه کرده است و راه گریزی هم از آن نمی بیند دست به رفتارهایی از قبیل اعتصاب غذا بزند. »
وی یادآور شد: «در واقع یک زندانی با اعتصاب غذا‬، توجه افکار عمومی را به شرایط ناعادلانه ای که از همه طرف او را احاطه کرده است جلب می کند و وجدان های عمومی را به قضاوت و واکنش می طلبد. در طی سالیان دراز افرادی که آبروی رفتار عاری از خشونت هستند از این ابزار استفاده کردند مانند مهاتما گاندی، نلسون ماندلا و … »
ستوده با “آخرین راه” خواندن اعتصاب یک زندانی عقیدتی گفت: « زندانی زمانی دست به اعتصاب غذا می زند که همه راه ها را رفته باشد. یعنی با مسوولان زندان در خصوص برطرف شدن شرایط ناعادلانه مذاکره کرده و یا به موجب نامه های کتبی از آنها درخواست می کند که نسبت به اصلاح رفتار خود اقدام کنند. اگر تمام این اقدامات اداری و عادی پاسخ ندهد، در آن صورت زندانی با اعلام قبلی به مسوولان زندان دست به اعتصاب غذا می زند، که این اتفاق برای آقای طاهری هم افتاده و ایشان هر بار از قبل، روز آغاز اعتصاب غذای خود را اعلام کرده اند. »
وی تاکید کرد: « به یاد داشته باشیم رفتار خشونت آمیز یک قدرت رسمی است که زندانی را وادار می کند وارد اعتصاب غذا بشود. اگر چنین اجحافی نسبت به آقای محمدعلی طاهری می شود، بیش از همه، شاگردان او انگیزه دارند و حاضرند پای هزینه تجمعات و راه پیمایی ها و دیگر اقدامات مدنی، جهت جلوگیری از اجرای حکم ناعادلانه ایشان، بایستند. وظیفه من به عنوان فعال حقوق بشر قطعا حمایت از این اقدام مدنی آنها است. »
نسرین ستوده با اعلام حمایت از اقدامات مدنی شاگردان محمدعلی طاهری و دعوت سایر فعالان مدنی و حقوق بشر به دفاع از حقوق شهروندی و قانونی محمدعلی طاهری گفت: « دوست دارم این پیغامم به آقای طاهری و همه شاگردان او برسد که فعالان حقوق بشر حق آنها را برای تحصن، تجمع و هر اعتراض مدنی به رسمیت می شناسند. همین مسیری که شاگردان آقای طاهری در اعتراض به حکم ناعادلانه ایشان طی می کنند، صحیح تریم و قانونی ترین مسیر است که دارد طی می شود.»
این فعال حقوق بشر با آسیب شناسی حرکت های مدنی مسالمت آمیز برای دفاع از حقوق شهروندی افراد گفت: « اگر از من بپرسید که سختی های کنش های مدنی و اعتراضات مدنی چیست، می گویم سختی های این راه الزاما زندان و کشمکش های خیابانی و حتی ترس های طبیعی که هر انسانی در مواجهه با قدرت رسمی با آن مواجه است نیست. »
وی تاکید کرد: « مهم ترین مشکل این است که ما به نتایج چنین روش هایی تردید داریم. »
نسرین ستوده خاطرنشان کرد: « من به سهم خودم و با تجربیات اندکی که داشتم، فقط می توانم بگویم که تردید در این مورد نداشته باشیم. این روشی است که غالبا جواب داده و تا کنون بشر، روشی بهتر از همین روش ها کشف نکرده است. بنابر این ناچاریم فعلا از همین روش ها استفاده کنیم و تردیدی در نتیجه چنین روش هایی نداشته باشیم. »

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر