۱۳۹۵ مرداد ۲۸, پنجشنبه

۲۲ سازمان‌ حقوق بشری: اعدام‌ها را لغو کنید


۲۲ سازمان مدافع حقوق بشر و گروه‌های قومی، در واکنش به اعدام‌های سیاسی و امنیتی اخیر در ایران، ضمن ابراز نگرانی در مورد «اعتراف‌گیری تحت شکنجه و طی ماه‌ها نگه‌داری در سلول انفرادی»، خواستار لغو فوری اعدام‌ها شده‌اند.
سازمان‌هایی مانند «کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران»، «بنیاد برومند»، «آرتیکل ۱۹»، «بنیاد سیامک پورزند» یا ائتلاف جهانی علیه مجازات اعدام، و همچنین سازمان‌های مدافع حقوق گروه‌های قومی ایران، عرب‌ها، آذربایجانی‌ها یا کُردها، از جمله امضاءکنندگان بیانیه‌ای هستند که ۲۶ مرداد منتشر شده‌است.
به گفته این سازمان‌ها «بنا بر شواهد موثق، دست‌کم ۲۴ زندانی سیاسی کُرد» از ۱۱ مرداد ماه به این سو «به دستور مقام‌های قضایی کشور و به صورت خودسرانی» اعدام شده‌اند.
پیش از بیانیه این سازمان‌های حقوق بشری، گزارش‌ها و خبرهایی در مورد اعدام گروهی که قوه قضائیه ایران آن‌ها را به دست زدن به «اقدامات تروریستی» متهم کرده، منتشر شده بود. بنا بر گزارش‌ها عمده کسانی که اعدام‌ شده‌اند کُرد و سنی‌مذهب بودند.
مقام‌های ایران این افراد را متهم کرده‌اند که در فهرست «اقدامات تروریستی» چهره‌های مختلف قومی و مذهبی را هدف گرفته بودند و اعدام آنها ارتباطی به مسائلی مانند باور مذهبی ندارد.
اما این اعدام‌ها با انتقادات بین‌المللی روبه‌رو شده‌اند که حاکی از نگرانی‌های از «اعتراف‌گیری زیر شکنجه» و «روند دادرسی به دور از شفافیت و عدالت» است.
اکنون نیز ۲۲ سازمان حقوق بشری می‌گویند «گمان می‌رود که تعداد زیادی از این زندانیان تحت شکنجه مجبور به اعترافات اجباری شده و در نهایت به محاربه محکوم شده‌اند. همچنین تعداد قابل ملاحضه‌ای از آن‌ها برای ماه‌ها و حتی در مواردی به مدت بیش از دو سال، در سلول انفرادی نگه داشته شده و به پرونده آن‌ها در دادگاه‌های ناعادلانه، غیرشفاف و شتاب‌زده رسیدگی شده‌است.»
در بیانیه آنها گفته شده ۲۰ زندانی اعدام‌شده‌ی اخیر به اتهام «عضویت در گروه توحید و جهاد»، «اعضای گروه‌ بزرگ‌تر ۳۳ نفره‌ای از زندانیان کُرد و سنی‌مذهب» هستند.
به گفته این سازمان‌ها و گروه‌ها «اعدام با انگیزه سیاسی بزرگ‌ترین ناقض حق آزادی بیان و عقیده است، که به ایجاد فضای رعب و وحشت و محدودیت بیشتر آزادی بیان و خودسانسوری در میان اشخاص و گروه‌ها می‌انجامد».
این ۲۲ سازمان از مقام‌های اتحادیه اروپا خواسته‌اند، در جریان گفت‌وگوهای حقوق بشری با ایران، خواستار لغو اعدام شده و «تاکید کنند که ایران به عنوان نشانه‌ای از حسن نیت، حداقل در مدت گفت‌وگوها اجرای همه اعدام‌ها را متوقف کند.»

انتقادهای قبلی از اعدام‌های اخیر در ایران با واکنش‌های نسبتا گسترده‌ای در خود کشور نیز روبه‌رو شده بود و مقام‌هایی مانند رئیس قوه قضائیه و سخنگوی وزارت خارجه ایران به این انتقادها، اعتراض کرده بودند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر