۱۳۹۶ بهمن ۱۱, چهارشنبه

آرش صادقی ؛ خون‌ریزی روده و تنگی نفس پس از شش روز اعتصاب غذا و عدم واکنش مسئولین



آرش صادقی، زندانی سیاسی، پس از شش روز اعتصاب غذا با خون‌ریزی روده، و تنگی نفس ناشی از عفونت ریه مواجه شده و در وضعیت هشداردهنده ای به سر می‌برد.
به گزارش تارنگار حقوق بشر در ایران، آرش صادقی که از ششم بهمن‌ ماه در اعتراض به انتقال همسرش گلرخ ایرایی دست به اعتصاب زده ، طی روزهای اخیر به خون‌ ریزی روده و تنگی نفس دچار شده است اما مسئولان اقدامی برای بهبود وضعیت وی نکرده‌اند.
آرش صادقی در سال گذشته نیز برای مدت ۷۲ روز در اعتصاب غذا به سر برد؛ عدم معالجه و خودداری مسئولان از بستری کردن وی در بیمارستان باعث پیشرفت بیماری‌های حاد و مزمن در وی گشت و اکنون با اعتصاب غذای مجدد خطر مرگ این زندانی سیاسی را تهدید می‌کند.
آریتمی قلب، از دست رفتن بیش از نیمی از کارایی کلیه راست و نیمی از کلیه چپ، مشکلات ریوی، مشکلات کبد و روده و معده از جمله بیماری های است که آرش صادقی طی یک سال گذشته به آنان دچار شده و اقدامی از سوی مسئولان برای درمان این بیماری ها نشده است.
از سویی دیگر؛ ضعف سیستم گرمایشی در سالن زندانیان سیاسی رجایی شهر نیز موجب بروز بیماری‌های مزمن در برخی از زندانیان شده؛ همچنین وضعیت بهداشت غذایی در زندان رجایی شهر کرج اسفناک توصیف شده است و بسیاری از زندانیان به دلیل غذای نامناسب زندان به بیماری‌های گوارشی دچار شده‌اند.
گلرخ ایرایی به همراه آتنا دائمی، چهارم بهمن‌ماه، برای بازجویی به بند دوالف سپاه اوین منتقل و به دلیل خودداری پاسخگویی به بازجویی همراه با ضرب و شتم به زندان قرچک ورامین تبعید شد.
گفته می‌شود که در بند دو-الف پنج مرد با اسلحه آنان را مورد ضرب و شتم قرار داده‌اند.
آرش صادقی ۲۶ مهرماه پس از یک سال و چهار ماه نگهداری در زندان اوین در پی یورش نیروهای امنیتی به ۳۵۰، به زندان رجایی شهر تبعید شد.
این زندانی سیاسی آبان ماه سال گذشته نیز در اعتراض به نقض مکرر قانون در روندپرونده خود و گلرخ ایرایی و همچنین بازداشت همسرش دست به اعتصاب غذا زد.
مقامات قضایی، پس از ۷۲ روز اعتصاب غذای آرش صادقی و فشارهای بین‌المللی اعلام کردند که همسرش، گلرخ ایرایی، آزاد و خود او برای درمان به بیمارستان منتقل خواهد شد؛ بااین‌حال، علاوه بر عملی نشدن وعده درمان این زندانی سیاسی، همسر وی پس از ۱۹ روز آزادی موقت از سوی مأموران سپاه ثارالله مجدداً بازداشت شد.
آرش صادقی نزدیک به یک سال است که از رسیدگی درمانی محروم مانده و مقامات امنیتی از بستری شدن وی در بیمارستان خودداری می کنند؛ این اقدامات مسئولین و ضابطین سپاه در حالی صورت گرفته است که به دلیل عوارض ناشی از اعتصاب غذای طولانی‌مدت، خطر مرگ این زندانی سیاسی را تهدید می‌کند.
آرش صادقی، فعال سیاسی و دانشجوی اخراجی دانشگاه علامه طباطبایی به همراه همسرش گلرخ ابراهیمی در تاریخ ۱۵ شهریور ۱۳۹۳ توسط قرارگاه ثارالله اطلاعات سپاه بازداشت و یکم دی‌ماه سال جاری در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به اتهام «اجتماع و تبانی علیه نظام»، «توهین به بنیان‌گذار جمهوری اسلامی»، «تبلیغ علیه نظام» و «تشکیل گروه غیرقانونی» و همسرش به اتهام «توهین به مقدسات» و «تبلیغ علیه نظام» به ترتیب به پانزده سال حبس و شش سال حبس محکوم شدند. حکم آرش صادقی با احتساب چهار سال حبس در پرونده قبلی به ۱۹ حبس افزایش پیدا کرد و در خرداد ۹۵ اجرا گشت.
گلرخ ایرایی، متولد ۱۳۵۹ نخستین بار در تاریخ ۱۵ شهریورماه به همراه آرش صادقی، همسرش بازداشت و به دو اتهام توهین به مقدسات و تبلیغ علیه نظام محکوم به شش سال حبس شده است. طبق گفته آرش صادقی، در روز دادگاه گلرخ ایرایی در بیمارستان بستری بوده و مدارک پزشکی او را وکیلش، خانم زهرا مینویی، به دادگاه تحویل می‌دهد اما قاضی صلواتی بدون توجه به عدم حضور او و شنیدن دفاعیاتش حکم شش سال حبس را برای او غیابی صادر کرد و دادگاه تجدیدنظر هم این حکم را عیناً تائید کرد.
پیش‌تر خانم ایرایی خواستار بازبینی حکم خود و همسرش شده بود، در خصوص اتهامات خود که مبنای صدور شش سال حکم زندان بوده است گفت:‌ «وقتی برای تفتیش به خانه ما رفتند یکسری سررسید حاوی دست‌نوشته‌های من بود که از خانه ما بردند. یکسری داستان و شعر بود که هیچ کجا انتشار نداده بودم نه در فضای مجازی و نه در هیچ محفلی خوانده‌نشده بود. برمبنای این دست‌نوشته‌ها و همچنین یکسری از پست‌های فیس‌بوکی‌ام که در حمایت از شاهین نجفی بوده به من اتهام توهین به مقدسات زدند و ۵ سال حکم دادند. یک سال هم بابت تبلیغ علیه نظام که به ارتباط با خانواده‌های کشته‌شدگان و خانواده‌های زندانیان استناد کردند. حتی تماس‌های تلفنی هم برایشان خیلی مهم بود. یکسری عکس و ویدئو از خودم داشتم از تجمعات ۸۸ که هیچ کجا منتشرنشده بود و من حتی در فیس‌بوک خودم هم نگذاشته بودم اما استناد کردند به مجموع این‌ها و به من اتهام تبلیغ علیه نظام و حکم یک سال دادند. در دادگاه تجدیدنظر، آقای رئیسیان، وکیل ما از سایت رسمی آقای خامنه‌ای استفتای ایشان را پرینت گرفته بودند و ارائه دادند که آقای خامنه‌ای گفته بوده اگر اهانتی به مقدسات در فضای شخصی و در خفا اتفاق بیفتد و عمومی نباشد به حالت مجرمیت نمی‌تواند دربیاید و ازلحاظ قانونی اهانت تلقی نمی‌شود. اما باوجوداینکه وکیل من برگه را روی پرونده من گذاشتند اما بازهم اشد مجازات را برای اهانت به مقدسات به من دادند و حکم عیناً در دادگاه تجدیدنظر تائید شد.»

محمود صادقی ؛ شاکیان سعید طوسی به ١۵ نماینده مجلس نامه نوشتند



 خانواده‌ها به ١۵ نماینده مجلس نامه نوشته و درخواست پیگیری کرده بودند. محمود صادقی در گفت‌وگو با «شرق» از جزئیات دیدار با خانواده‌ها می‌گوید ، او اشاره می کند؛ خانواده‌ها به نماینده‌های مختلفی نامه نوشته بودند، به ١۵ نماینده اصلاح‌طلب و اصولگرا.
یه گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از شرق، اینکه دو خانواده در کمیسیون اصل ٩٠ به دیدار او آمدند و بعدتر معاون پارلمانی قوه ‌قضائیه و معاون پارلمانی سازمان تبلیغات هم پای سخنان آنها نشستند.
خانواده‌ها چطور با شما ارتباط گرفتند؟ 
تلگرامی و تلفنی. پیغام دادند. بارها با من تلفنی در تماس بودند و درخواست ملاقات داشتند از تابستان. یا شاید هم از سال گذشته.
‌پاسخ شما چه بود؟ 
گفتم خواسته‌شان را مستند و مکتوب بفرستند. اواخر شهریور نامه آنها را به رؤسای کمیسیون‌های قضائی و حقوقی و اصل ٩٠ مجلس فرستادم، برای جناب آقایان اللهیار ملکشاهی و داوود محمدی.
‌پیگیری آنها چه بود؟ 
من شکایت مکتوب خانواده‌ها را به رؤسای کمیسیون حقوقی و قضائی و اصل ٩٠ مجلس و معاون پارلمانی قوه ‌قضائیه در مجلس ارائه کردم. هر کدام از آنها هم اقدام خاص خودشان را داشتند. کمیسیون اصل ٩٠ مفصل‌تر وارد شد. نامه‌ای مفصل خطاب به رئیس قوه ‌قضائیه نوشتند. آقای ملکشاهی هم خطاب به رئیس کل دادگستری نامه نوشتند و مشاور قضائیه نیز به رئیس کل دادگستری نامه نوشت.
‌نتیجه؟ 
معمولا پس از این نامه‌نگاری‌ها دو ماه صبر می‌کنند و اگر خبری نشود، نامه پیرو می‌زنند. شاید هم تا حالا نامه پیرو زده باشند البته بی‌خبرم. هیچ‌گونه واکنشی نشان ندادند.
چه زمانی حضوری با خانواده‌ها دیدار داشتید؟ 
دو هفته پیش. خانواده‌ها تماس گرفتند که دادگاه کیفری تجدیدنظر رأی صادر کرده. حیران و متعجب بودند. پیگیری کردیم و دیدیم که پرونده در شعبه نبود اما جالب اینکه رأی صادر شده بود.
‌در دیدار حضوری چه افرادی از خانواده شاکیان حاضر شده بودند و چه گفت‌وشنودی در گرفت؟ 
دو هفته پیش دو پدر از خانواده شاکیان در کمیسیون اصل ٩٠ حضور یافتند و با ارائه تجدیدنظر خواستار رسیدگی دقیق به پرونده شدند.
‌در کمیسیون فقط شما بودید و آنها؟ 
برخی نمایندگان دیگر هم بودند. حرف‌ها را شنیدند و بعد برخی دیگر از مسئولان را ملاقات کردیم.
‌چه مسئولی؟ 
با آنها نزد آقای رحیمی، معاون پارلمانی قوه ‌قضائیه در مجلس رفتیم. همان‌موقع معاون پارلمانی سازمان تبلیغات هم حضور داشت. با آنها هم صحبت کردم و خواهان پیگیری معاون پارلمانی آنها شدم. به هر شکل مسائل قرآنی مطرح بود و درخواست کردم سازمان تبلیغات بی‌تفاوت نباشند.
‌انتظار خانواده‌ها از شما چه بود؟ 
خیلی از خانواده‌ها  از روی شرم و حیا آشکارا پیگیری نکردند. به همین خاطر هم فقط دو خانواده پیگیر مسئله بودند.
‌نقدی که به شما وارد است اینکه نمایندگان مجلس و از جمله شخص شما بر تصویب لایحه حمایت از حقوق کودک تأکید و تمرکز نکردید. نقد این است که قوانین کیفری ما به‌طور کلی در برخورد با کودک‌آزاری محدودیت‌ها و مشکلاتی دارد که این لایحه می‌تواند از پس آن بربیاید.
نقد به یک شکل قابل‌قبول است. البته من بشخصه بسیار پیگیر بررسی این لایحه در کمیسیون آموزش بوده‌ام. در این کمیسیون لایحه بارها مورد بررسی قرار گرفته اما مرسوم است که لایحه باید در کمیسیون تخصصی‌اش به تصویب نهایی برسد. این انتقاد را می‌پذیرم اما درباره اینکه چنین پرونده‌ای بتواند صرفا با قانون‌گذاری حل شود، راستش روایت دیگری دارم.
‌در این مدت با آقای سعید طوسی دیدار و گفت‌وگو داشتید؟ 
نه ضرورتی نداشته و با ایشان بحثی نداشتم.
‌ایشان جایی گفته‌اند شما را نمی‌شناسند و برای سؤال‌های بعدی شما را به وکیل‌شان ارجاع داده‌اند. با وکیل هم در تماس نبوده‌اید؟ 
من اساسا از منظر و جایگاه نماینده مجلس وارد شدم تا حقوق‌دان یا وکیل دادگستری. اگر وکیل بودم، ممکن بود با خود طوسی و وکیلش حرف بزنم؛ اما من به‌عنوان حقوق‌دان و وکیل، شأن و استقلال دستگاه قضا را می‌شناسم. به دلیل فرایندی که طی شده، انتقاد کردم که آن را حق مسلم یک نماینده می‌دانم. من به‌خوبی می‌دانم که منِ نماینده و کمیسیون اصل ٩٠ نمی‌توانیم در ماهیت پرونده قضائی ورود کنیم؛ بلکه ما می‌توانیم صرفا منتقد طرز کار تشریفات و آیین رسیدگی باشیم و من هم از این زاویه ورود کرده‌ام؛ با شناسایی مرزها و محدودیت‌ها.
‌واکنش خانواده‌ها پس از پیگیری‌های اخیر شما چه بوده؟ 
گویی صدای‌شان شنیده شده است. من به‌عنوان نماینده وقتی در جلسه‌ای با اینها نشسته‌ام و وعده پیگیری داده‌ام، خودم را مسئول می‌دانم و تا پایان این روند و مسیر را پیگیری خواهم کرد.
‌چرا این خانواده‌ها سراغ محمود صادقی آمدند؟ ما ٢٩٠ نماینده داریم. 
اتفاقا آنها تنها سراغ من نیامدند. آنها به ‌جز من- و البته هم‌زمان با مکاتبه با من- به ١۵ نماینده اصلاح‌طلب و اصولگرای دیگر هم نامه نوشته‌اند و شرح ماوقع داده‌اند. شاید همکاران دیگر درگیر امور حوزه انتخابیه‌ یا سایر مشکلات و درگیری‌ها هستند؛ اما پیگیری این پرونده و نکات آن برای من مهم بوده و هست. وقتی از بین ١۵ نماینده هیچ نماینده‌ای این مسئله را جدی نگرفته و برای چنین موضوعی وقت ندارند؛ یعنی وظیفه من سنگین‌تر از پیش است. نماینده باید به نماینده‌بودنش فکر کند و اینکه وقتی تک‌تک مردم پای صندوق رأی رفته‌اند و او را امین خود دانسته‌اند، امین‌شان باشد. فرصت نیست به چیز دیگری فکر کنم.
‌فکر می‌کنید سرنوشت این پرونده چه شود؟ 
امیدوارم ما نمایندگان قوی‌تر از پیش دنبال تصویب لایحه حمایت از کودکان در مجلس باشیم تا خانواده‌های درگیر چنین پرونده‌هایی کمتر در معرض فرسایش باشند.
وکیل سعید طوسی کیست
حمید هروی، وکیل سعید طوسی، خود قاری قرآن است. تماس‌های «شرق» با او بی‌نتیجه مانده، نخست از خبرنگار «شرق» خواست تا سؤال‌ها را مکتوب بفرستد و بعدتر از پاسخ‌گویی سر باز زد. بااین‌حال او در گفت‌وگوی تلفنی نخست به «شرق» گفته بود «اجازه بدهید سخنگوی قوه ‌قضائیه حرف بزنند، من بعدا صحبت خواهم کرد». اما حمید هروی کیست؟ او متولد ١٣۴۶ و از وکلایی است که در مشهد فعالیت می‌کند. محمدکاظم حسن‌زاده از استادان او در تلاوت قرآن به شمار می‌آید. او از سال ۶٢ فعالیت قرآنی خود را با حضور در جلسه‌های قرآن کریم و زیر نظر استاد کاظم حسن‌زاده آغاز و پس از آشنایی با فنون قرائت در مسابقات مختلف استانی و کشوری شرکت کرد. او مقام‌های داخلی و خارجی زیادی کسب کرده و در کشورهای عربستان سعودی، ترکمنستان، ازبکستان، پاکستان، هندوستان، بنگلادش، سریلانکا، ترکیه، تانزانیا، آفریقای جنوبی، بوسنی‌و‌هرزگوین و یونان تلاوت قرآن داشته است.

محمد صابر ملک رئیسی ؛ خودداری مسئولان زندان از رسیدگی پزشکی به زندانی بیمار



محمد صابر ملک رئیسی زندانی سیاسی محبوس در زندان مرکزی اردبیل از مشکلات پزشکی از جمله مشکلات دستگاه گوارشی بدلیل اعتصاب غذای طولانی مدت رنج می‌برد ، علی‌رغم مشکلات پزشکی ، مسئولین زندان از رسیدگی پزشکی به این زندانی خودداری می کنند. پزشک بهداری زندان به آقای ملک رئیسی گفته است تو را ویزیت نمیکنم ، میخواستی اعتصاب غذا نکنی. باید قبل از اعتصاب به عواقب این کار فکر می‌کردی.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، مسئولین زندان مرکزی اردبیل از زمان پایان اعتصاب غذا محمد صابر ملک رئیسی، زندانی سیاسی این زندان، از اعزام وی به بهداری خودداری کرده‌اند.
گزارش شده طی روز های گذشته افسر نگهبانی به نام “شهبانی”، بصورت مکرر از اعزام محمد صابر ملک رئیسی به بهداری زندان جلوگیری کرده است.
ممانعت مسئولین زندان نسبت به درمان این زندانی تا جایی پیش رفته که حتی در زمانی که پس از بارها کارشکنی پرسنل زندان این زندانی موفق به دیدار با پزشک معالج در بهداری شد، پزشک مورد اشاره خطاب به این زندانی گفته است “من تو را ویزیت نمیکم، میخواستی اعتصاب غذا نکنی و باید قبل از اعتصاب به عواقب این کار فکر می‌کردی”.
محمدصابر ملک رئیسی پیش‌تر به دلیل اعتراض به محدودیت ها و اعمال فشار های مسئولین زندان و ضرب و شتم شدنش پس از یک دوره اعتصاب غذای طولانی مدت ۳۹ روزه در زندان حدود ۲۴ کیلو کاهش وزن پیدا کرد.
آقای ملک رئیسی پس از گذشت ۳۹ روز اعتصاب غذا و کم شدن ۲۴ کیلوگرم از وزن قبلی، همزمان با شروع اعتراضات سراسری در ایران با ارسال پیامی و تاکید بر اینکه “در چنین شرایطی اولویت آن است که توجهات گروههای مدنی و رسانه ها بر اعتراضات سراسری در ایران متمرکز بماند” به اعتصاب غذای خود پایان داد.
این زندانی در زمان این اعتصاب به قرنطینه زندان مرکزی اردبیل منتقل شده بود، فشار بر محمد صابر ملک رئیسی برای پایان دادن به اعتصاب غذا و تن دادن به پذیرش شرایط زندان در حدی بود که حتی فروشگاه زندان از دادن بطری آب معدنی به این زندانی خودداری کرد و فروختن آن را منوط به اعلام پایان اعتصاب کرده یود.
در روزهای اعتصاب، وضعیت آقای ملک رئیسی مورد توجه افکار عمومی قرار گرفت در حدی که ترند حمایت از او در توئیتر به ترند اول از ایران تبدیل شد.

محمد صابر ملک رئیسی در ششمین روز از اعتصاب غذا طی نامه ای شرح آنچه گذشت و مطالبات خود را نوشته است و تلاش کرده مسببان بی قانونی در زندان اردبیل را معرفی نماید.

این زندانی جوان هزاران کیلومتر دورتر از خانواده خود در زندان اردبیل حیس در تبعید خود را سپری می کند و به دلیل دوری مسافت اساسا ملاقات با خانواده نداشته و تنها راه ارتباطی او تماس تلفنی محسوب می شود، مسئولین زندان با محروم کردن این زندانی از حق تماس تلفنی منظم و ملاقات با خانواده اش این موارد را وسیله ای برای اعمال فشار بر او قرار داده اند.

پیش‌تر زندانیانی چون ماهرکعبی، علی پژگل و نوراحمد حسن زهی نیز طی نامه ای سرگشاده ای در دفاع از وضعیت محمد صابر  از کمیساریای حقوق بشر آقای زید و گزارشگر ویژه حقوق بشر خانم اسما جهانگیر خواستند تا از دولت ایران بخواهند به سرکوب اقلیت های ملی و مذهبی در ایران خاتمه بخشد.

 این زندانی سیاسی، که در نوجوانی بازداشت شده، در هشتمین سال حبس در تبعید خود در زندان اردبیل، نامه ای سرگشاده به حسن روحانی رئیس جمهور نوشت. آقای رئیسی در این نامه با تاکید بر اینکه روز هشتم دی ماه به مدت ۱۴ ساعت در هوای سرد اردبیل با دستبند و پابند در حیاط این زندان به میله بسته شده است، از وضعیت بحرانی خود ضمن تحمل حبس در تبعید شکایت و از اعتصاب غذای اعتراضی خود خبر داده بود.

شایان ذکر است، محمد صابر ملک رئیسی سال گذشته بعد از یک اعتصاب غذای ۲۰ روزه، در دو رنجنامه خطاب به خانم اسما جهانگیر با عنواین «از تخت شکنجه ای به نام “معجزه” تا تهدید به اعدام» و «شبها تا صبح بازجویی همراه با شکنجه میشدم» از شرح مظالم بر خود رفته گفته بود و از این کارشناس سازمان ملل خواستار رسیدگی به وضعیت خود و سایر زندانیان عقیدتی در ایران شده بود.

واکنش دادستان کل نسبت به معترضان حجاب اجباری ؛ تجاهر به گناه جرم است



 مقام‌های قضایی جمهوری اسلامی نسبت به برداشتن روسری در ملاء عام به نشانه اعتراض به حجاب اجباری واکنش نشان داده‌اند. در تازه‌ترین واکنش ها محمد جعفر منتظری، دادستان کل کشور گفته “این حرکتی بچه‌گانه است که دختر جوانی در نقطه‌ای که افراد زندگی طبیعی‌شان را می‌کنند و راه خود را می‌روند در خیابان ناگهان روسری خود را بردارد و خود را نشان دهد و برخی ماموریت داشته باشند که از او فیلم بگیرند و بلافاصله در فضای مجازی منتشر کنند”.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از بی‌بی‌سی‌، در حالی که در هفته‌های اخیر، تصاویری از زنان ایرانی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده که به نشانه اعتراض به اجباری بودن حجاب در جمهوری اسلامی، روسری خود را در اماکن عمومی بر می‌دارند و آن را به شکلی نمادین در دست می‌گیرند، دادستان کل کشور و دادستان تهران در این مورد اظهار نظر کرده‌اند.
روز سه‌شنبه، ۱۱ بهمن (۳۱ ژانویه) محمد جعفر منتظری، دادستان کل، در پاسخ به یکی از نمایندگان مجلس که گفته بود برای یکی از دخترانی که در خیابان حجاب خود را برداشته‌اند وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی تعیین شده، گفت: “این مساله را بسیار امر جزئی و غیر قابل توجه می‌دانم چرا که اکثر به اتفاق بانوان ما یا محجبه چادری هستند یا حجاب اسلامی درستی دارند یا برخی‌ها اگر حجاب درست و کاملی ندارند، قطعا پاکدامنی و عفاف لازم را دارند و حرکتی را انجام نمی‌دهند که مورد نظر دشمن است.”
آقای منتظری در مورد برداشتن روسری در خیابان گفت که “این حرکتی بچه‌گانه است که دختر جوانی در نقطه‌ای که افراد زندگی طبیعی‌شان را می‌کنند و راه خود را می‌روند در خیابان ناگهان روسری خود را بردارد و خود را نشان دهد و برخی ماموریت داشته باشند که از او فیلم بگیرند و بلافاصله در فضای مجازی منتشر کنند.”
دادستان کل گفت که “کسانی که این کار را می‌کنند بیشتر از نادانی و فریب‌خوردگی و از روی القائاتی است که از خارج کشور می‌شود.
او برداشتن روسری را اقدام مجرمانه دانست و گفت : افردی که بی‌حجابی و حرکاتی را انجام می‌دهد که در شان یک بانوی مسلمان نیست ، از نظر قانون مرتکب جرم شده و تحت تعقیب هستند هر چند ما اعتقاد داریم این افراد را قبل از مجازات هدایت و ارشاد کنیم تا متنبه و متوجه شوند و دستگاه قضایی نیز باید در چار چوب قانون حرکت کند و اقدام پیشگیرانه انجام دهد.”
آقای منتظری در مورد ماهیت اقدامات پیشگیرانه مورد نظر خود توضیح بیشتری نداده است.
همزمان، عباس جعفری دولت آبادی، دادستان تهران، خبر داده است که یک نفر در ارتباط با این موضوع بازداشت شده است.
آقای جعفری دولت آبادی در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا در مورد حرکت این اعتراضات گفته است که “حسب گزارش پلیس یک نفر دستگیر و به دادسرای ارشاد ارجاع شده است.”
در مورد خبر صدور قرار پانصد میلیون تومانی برای فرد بازداشت شده، دادستان تهران گفت “از وثیقه اطلاعاتی ندارم، قرارها متناسب خواهد بود، این اقدام خلاف شرع و خلاف قوانین است و جرم تلقی می‌شود زیرا تجاهر به گناه جرم است.”
حرکت معترضان به حجاب اجباری واکنش‌های گوناگونی داشته و به شکل‌های مختلف در رسانه‌های اجتماعی منعکس شده است. در جدیدترین مورد، تصویری از یک زن با حجاب چادر منتشر شده است.

نامه کارن وفاداری از زندان و شرح حکم « ظالمانه » و « ناعادلانه » ۲۷ سال زندان برای خود و ۱۵ سال برای همسرش



 کارن وفاداری شهروند زرتشتی و دوتابعیتی که از تیرماه ۱۳۹۵ در زندان به سر می‌برد ، در نامه‌ای از زندان اوین ، موارد غیر قانونی و موضوعاتی که مبنای صدور حکم بی‌سابقه ۲۷ سال زندان برای او  و حکم ۱۵ سال زندان برای همسرس آفرین نیساری شده است را بر شمرده است. در این نامه آقای وفاداری تشریح کرده است که علاوه بر این حکم سنگین « ناعادلانه » و « ظالمانه » و به واسطه ماده ۹۸۹ که شامل دوتابعیتیها میشود اموالش مصادره شده است. این ماده تاکنون برای هیچ دوتابعیتی اجرا نشده است.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از کمپین حقوق بشر در ایران، کارن وفاداری شهروند زرتشتی و دوتابعیتی در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ۲۷ سال حبس و ۱۲۴ ضربه شلاق و همسرش آفرین نیساری به ۱۶ سال حبس به همراه مصادره کلیه اموال محکوم شدهاند.
طبق نامهای که کارن وفاداری در داخل زندان اوین روز اول بهمن ماه خطاب به همکیشان خود نوشته حکم خود را «ناعادلانه و ظالمانه» قلمدان کرده و نوشته است: «من کارن وفاداری هستم و میخواهم چند کلمه از درون زندان اوین خطاب به شما همکیشان زرتشتی عزیز خود صحبت کنم باشد که از ارتکاب شما به خطاهایی مشابه خود جلوگیری کنم. هماکنون بیش از یک سال و نیم است که بنده و همسرم، خانم آفرین نیساری، با اتهامات متعددی در بازداشت به سر میبریم. با وجود اعتقاد راسخ به بیگناهیمان هفته گذشته براساس رای ناعادلانه و ظالمانه صادر شده از شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی جمعا به ۲۷ سال حبس، ۱۲۴ ضربه شلاق و بیش از ۹ میلیارد ریال جریمه نقدی محکوم شدهام.»
کارن وفاداری فرزند یکی از خانوادههای متمول زرتشتی است و بیمارستان فیروزگر یکی از دارایهای خانواده وفاداری به حساب میآید که وقف جامعه ایرانیان شده است. او پیش از بازداشت جهت استرداد بخشی از املاک موروثی خانوادهاش شکایت‌های متعدد و پیگیریهای زیادی داشته که این شکایتها با بازداشت او منتهی شده است.
او در ادامه نامهاش نوشته است: «مضاعف بر این، بنده از سوی دادگاه محترم، مفتخر شدهام که به عنوان نخستین ایرانی ماده ۹۸۹ قانون مدنی مصوبه سال ۱۳۰۳ در قبالم اعمال شده است.» 
کارن وفاداری این زرتشتی زندانی در نامه خود با هشدار به همکیشان دوتابعیتیش برای بازگشت به ایران نوشته است: «برای نخستین بار در تاریخ قضایی ایران شخص بنده با ماده ۹۸۹ قانون مدنی که در سال ۱۳۰۳تدوین شده محکوم شدهام. شوربختانه این که به هیچ کس از جمله بنده و وکیل اینجانبان چنین تفهیم اتهامی نشده و از چنین قانونی بیاطلاع بودیم.»
محمودعلیزاده طباطبایی، وکیل دادگستری درباره این ماده قانونی گفت: «این ماده برای کسانی است که ترک تابعیت ایران کرده باشند و به تابعیت کشور دیگری در امده باشد. در تجربه ۲۵ سال تجربه وکالتم شاهد نبودم یک مورد حتی به کار گرفته شود.»
او در ادامه نامه خود آورده است: «این موضوع به این معناست که چه برای من، چه برای همسرم و چه برای تکتک شما عزیزان دوتابعیتی زرتشتی که به خاطر عشق به میهن و ی با هدف سرمایهگذاری به کشور بازگشتهاید همواره خطر از دست دادن املاک و داراییها و اجبار به ترک کشور وجود دارد. در نتیجه دیگر دوتابعیتی بودن نه تنها منزلتی برای شما همکیشان به حساب نمیآید بلکه خط اعمال ماده منسوخ ۹۸۹ را نیز به همراه خواهد داشت.»
طبق ماده ۹۸۹ قانون مدنی که از زمان  هر تبعه ایرانی که بدون رعایت مقررات قانونی بعد از تاریخ ۱۲۸۰ شمسی تابعیت خارجی تحصیل کرده باشند تبعیت خارجی او، کان لم یکن بوه و تبعه ایران شناخته میشود ولی در عین حال کلیه اموال غیرمنقوله او با نظارت مدعی العموم محل به فروش رسیده و پس از وضع مخارج فروش، قیمت آن به او داده خواهد شد و به علاوه از اشتغال به وزارت و معاونت وزرارت و عضویت مجالس قننه و انجمنهای ایالتی و ولایتی و بلدی و هرگونه مشاغل دولتی محروم خواهد بود.
در تبصره این ماده نیز آمده که هیأت وزیران میتواند بنا به مصالحی به پیشنهاد وزارت امور خارجه تابعیت خارجی مشمولین این ماده را بهرسمیت بشناسدبه این گونه اشخاص با موافقت وزارت امور خارجه اجازه ورود به ایران یا اقامت میتوان داد.
«ضبط اموال مقدمه بازجویی‌های گسترده و برنامه پیچیده»
کارن وفاداری، شهروند زرتشتی فارغ التحصیل رشته مهندسی الکترونیک و مدیریت از دانشگاه نیویورک است و دوران دبیرستان نیز دانش آموز مدرسه البرز بوده است. آفرین نیساری نیز فارغ التحصیل رشته معماری از ایران و دارای گرین‌ کارت آمریکا است. آنها سه فرزند دارند که هر سه در آمریکا زندگی می‌کنند. این زوج، در منطقه ده ونک تهران زندگی می‌کردند و مدیریت گالری هنری به نام «آن» را به عهده داشتند.آن‌ها در تاریخ ۲۰ جولای ۲۰۱۶  (۳۰ تیرماه ۹۵) بازداشت شدند و گالری‌شان به همراه خانه و اتومبیل‌های‌شان پس از بازداشت مهروموم شد که طبق حکم دادگاه انقلاب همه اموال مصادره خواهد شد.
آقای وفاداری در ابتدای نامه سه صفحهای خود خطاب به زرتشتیان ایران نوشته است: «همانگونه که بسیاری از شما همکیشان میدانید، ۳۰ سال پیش از انقلاب در سن ۱۵ سالگی علیرغم میل خودم جهت تحصیل به ایالات متحده آمریکا فرستاده شدم. پس از گذشت ۱۰ سال مدارک کارشناسی ارشد خود را در رشتههای کامپیوتر، برق و مدیریت بازرگانی از دانشگاههای معتبر آمریکا اخذ کرده و در شرکتهای متعدد و متعبری مشغول به کار شدمسالها در کنار پدر همسرم، ارباب فریدون فلفی، به کسب تجربه پرداخته و بالاخره در سال ۱۳۸۰ برای دیدار خانواده و عشق به مادرم به میهن عزیزم ایران بازگردم.»
کارن وفاداری در ادامه آورده: «با وجود آنکه طی هرج و مرجهای اوایل انقلاب، مادرم مهرانگیز فیروزگر، بیش از ۹ ماه را در همین بندی که هم اکنون من در آن حبس هستم زندانی شده بود، عشق به خانوادهام و سرزمین نیاکانم به اندازهای بود که حتی پس از آنکه بیش از نیمی از املاک کشاورزیمان تحتعنوان «خمس» مصادره  و درصد بالای نیز به عناوین مختلف از دستمان خارج شده بود، هرگز سرزمین نیاکانمان را ترک نکرده و همواره در حد وسع خود چه در زمان جنگ تحمیلی و چه بعد از آن به پیشرفت آن یاری و به هموطنانمان خدمت نمودهایم.»
این زندانی زرتشتی در ادامه نوشته است: «بایستهترین رخدادی که در ایران برایم روی داد که به موجب جبران تمام سختیها، کلاهبرداریها، ظلم و ستم، فشارهای روحی و خسارات جسمی و مالی جبرانناپذیر شده، آشنایی و پیونده زناشیوییام با خانم آفرین نیساری در سال ۱۳۸۱ بود اما متاسفانه به دلیل فوت نابهنگام مادر و برادرم (کسری وفاداری) مراسم عروسی بنده و ایشان لغو گردیده و تنها به ثبت ازدواج مدنی در آمریکا بسنده کردیم
آقای وفاداری درباره فعالیت همسرش در گالری «آن» نوشته است: «با وجود آنکه آفرین یک معمار و أرشیتکت برجسته بود، به دلایل غیر قابل پیشبینی در سال ۱۳۸۸ نگارخانه «آن» را با اخذ مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و و ارشاد اسلامی تاسیس کرد. وی در زمرهی معدود کسانی بود که فرهنگ گالری داری و اقتصاد هنرهای معاصر در ایران را به طور محسوس منقلب کرده و همواه سعی مینمود به مطرح کردن هنر و هنرمندان ایرانی در سطح بیناللملی پرداخته و موفق به انتقال فرهنگ و هنر ایرانی به گونهای پررنگتر و با کیفیت بالاتر شود.»
او در ادامه آورده:‌ «آشنایان با هنرهای تجسمی گواهند که با تلاشهای خستگیناپذیر آفرین در مدت کوتاهی، «نگارستان آن» نه تنها تبدیل به خانه امید برای هنرمندان معاصر ایرانی شد بلکه با استقبالی که از سوی محافل هنری در سطح ملی، منطقهای و جهانی صورت گرفت به همراه چندین گالری موفق دیگر گامی کوچک اما محکم در راه آیندهای روشن برای هنرهای تجسمی ایران برداشت.»
آقای وفاداری در نامه خود با اشاره به اینکه گالری «آن» مجوزهای رسمی برای فعالیت فرهنگی و هنری در سطح ملی و بینالملی داشته، نوشته است «علیرغم اینکه شش ماه پیش از دستگیریمان به واسطهی اخذ سه مجوز جدید جهت فعالیت فرهنگی هنری از وزرات ارشاد، وزارت اطلاعات و پلیس امنیت ملی استعلام و تاییدیه دریافت کرده بودیم، متاسفانه همین فعالیتهای بینالملی باعث سوظن سازمان اطلاعات سپاه شد. خوشبختانه اتهامات بیپایه و اساس امنیتی اولیه که مسبب دستگیریمان شده بودند، نقض شدند ولیکن پلمپ، ضبط و تفتیش منزل، دفاتر کار، گالری، انبارها، اتومبیلها، کامپیوترها، اسناد و مدارک و غیر مقدمات اتهامات و بازجوییهای گستردهتری بود که حکایت از یک برنامه پیچیدهتری داشت.»
انتظار رعایت حقوق شهروندی را نداشته باشید
آقای وفاداری در ادامه با اشاره به مقالهای از آیتالله مدرس یزدی درباره سپنتا نیکنام که در روزنامه ایران منتشر شده، نوشت که خلاف نظر عضو شورای نگهبان درباره اقلیتهای مذهبی در ایران رفتار میشود: «آیتالله مدرس یزدی عضو فقیه شورای نگهبان در دفاع از رای خود در مورد آقای سپنتا نیکنام نماینده محترم مردم شهر یزد فرمودند: امور ارفاقی که نظام اسلامی به اقلیتها کرده در هیچ کجای دنیا مشابه ندارد. برخی چیزهایی که برای عموم مسلمانان ممنوع است اگر داخل محدودهی خصوصی خودشان باشد،کسی مانعشان نمیشود.»
کارن وفاداری در بخشهای دیگر نامه خود با هشدار به زرتشتیان دیگر ایرانی نوشته است: «نخست اینکه توصیه نمیکنم در منزل خود شراب تولید کنید. با وجود اینکه فکر میکردم این کار برای اقلیتهای زرتشتی که بیش از ۵۰۰۰ سال است شراب در فرهنگشان است، بلامانع است. بنده یک سال و نیم حبس، ۷۴ ضربه شلاق و ۱۴۰ میلیون تومان جریمه محکوم شدم.»
این زرتشتی که با ۲۷ سال زندان مواجه است در ادامه نامه خود آورده: «دوما از دوستان و دیپلماتهای خارجی مشروبات الکلی را به عنوان هدیه نپذیرید حتی اگر آنها مشروبات الکلی را از مبادی قانونی و رسمی گمرکی وارد کشور کرده باشند. چرا که همچون من برای شما نیز میتواند سه سال حبس و جریمه ۶ میلیارد ریالی به همراه داشته باشد.»
او در ادامه به مهمانیهای مختلطی که جامعه زرتشتی در ایران از سوی وزارت ارشاد مجوز برگزاری آن را به مناسبتهای مختلف فرهنگی و دینی دارد، اشاره کرده و نوشته است: «سوم اینکه از همکیشان عزیز خواهش میکنم برای خاطر خود و خانوادهتان در ایام خوش نزدیک به سال نو محتاط باشید چراکه برگزاری مهمانی مختل (که برای ما یک امر ساده و بدیهی استحتی بابت جشنها و رویدادهای ملی از جمله چهارشنبهسوری، جشن سده و حتی جشن تولد از نظر نظام قضایی کشور، ترویج بیبند وباری به حساب آمده و همانند من شما را تحتعنوان«اشاعه فساد و فحشا» با مجازات ۱۵ سال حبس مواجه خواهند کرد.»
کارن وفاداری به گفته یک مقام قضایی اشاره میکند که او و حکم سنگینش را «برای نقره داغ کردن دیگران» تشبیه کرده و نوشته است: «در پایان لازم است متذکر شوم که چنانچه در اثر سوتفاهمی و یا سوبرداشت از قوانین حاکم و یا «همکاری» نکردن با مقامات و یا به قول ظابط قضایی بنده «برای نقره داغ کردن دیگران» انتخاب شدید، هرگز انتظاری از کسی حتی مهندس اختیاری نماینده محترم زرتشتیان در مجلس شورای اسلامی را نداشته باشید چه بسا که متاسفانه اگر نقض حقوق شهروندی و آیین دادرسی کیفری (چه طی مدت بازجویی و چه در روند دارسی) میتواند قربانی محبوبیت میان رای دهندگان شده و حس شهامت، دلسوزی و مسوولیتپذیری رنگ ببازد. شاید منادی حقوق شهروندی یابد.
کارن وفاداری و همسرش آفرین نیساری یک روز پس از بازداشت در تاریخ ۳۱ تیرماه توسط قاضی کشیک تفهیم اتهام شدند. اتهام اولیه آنها جاسوسی بود که مدتی بعد نقض شد. قاضی کشیک برای آنها قرار وثیقه چهار میلیارد ریالی تعیین کرد اما پس از آن از قبول تامین وثیقه خودداری شد و برای انها بازداشت موقت صادر شد.  آقای وفاداری در حال حاضر در بند چهارم زندان اوین و همسرش در بند زنان زندان اوین به سر میبرند.
کارن وفاداری در نامه جدید خود به همکیشانش نوشته قرار بوده دادگاه او و همسرش در دو جلسه روزهای اول و دوم مرداد ماه ۹۶ برگزار شود که به دلایل نامشخصی تشکیل نشده و نهایتا در پنجم آذر ماه برگزار شده است.
پیش از این زینب طاهری، وکیل دادگستری نیز گفته بود قاضی صلواتی از پذیرش وکالت او برای پرونده کارن وفاداری مخالفت کرده و گفته اگر او وکیل پرونده بماند او را به دادگاه برای دفاع راه نخواهد داد.
کورش نیکنام، نماینده سابق زرتشتیان در مجلس: مصادره اموال برای چه؟!
کوروش نیکنام،نماینده سابق زرتشتیان در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که آیا انجمن زرتشتیان تاکنون فعالیتی برای آزادی او داشته است گفت: «متاسفانه نماینده فعلی زرتشتیان در مجلس می‌گوید دخالت در این پرونده صلاح نیست. اما به نظر من نباید درباره‌اش سکوت کرد و باید این کیس و آنچه بر او گذشته را علنی کرد. به خصوص که اموالش مصادره شده، مصادره اموالش به چه جرمی و بر اساس چه ماده‌ای صورت گرفته است. گفته‌اند در خانه‌اش مشروب پیدا کردند که این نمی‌تواند مبنای حکمی به این سنگنینی باشد و یا گفته‌اند با سفرای کشورهای دیگر در ارتباط بوده که این هم نباید مبنای این حکم سنگین باشد.»
نامه‌های قبلی و شرح پرونده توسط کارن وفاداری
کارن وفاداری پیش از این یک نامه خطاب در شهریور ۹۶ به قاضی پروندهاش، ابوالقاسم صلواتی نوشته بود از آنجا که مستنداتی برایاتهاماتی که به آنان تفهیم شده وجود ندارد و ماموران امنیتی و مسوولان قضایی فقط برای «مقاصد سیاسی و اقتصادی و بدون تحقیقات کافی» بهآنها اتهاماتی نسبت دادهاند، باید او و همسرش آزاد شوند.
کارن وفاداری پیش از این یک نامه خطاب به قاضی پروندهاش ابوالقاسم صلواتی در شهریور ۹۶ نوشته بود و در آن با اشاره به اینکه مسوولان قضایی فقط برای «مقاد سیاسی و اقتصادی» به آنها اتهاماتی وارد کردهاند که مستنداتی برایش وجود ندارد، باید او و همسرش آزاد شوند.
آقای وفاداری در بخشی از آن نامه خطاب به ابوالقاسم صلواتی، قاضی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب نوشته بود: «آقای صلواتی، شاید بازجویان ازهنرمندانی که خانم نیساری انتخاب کرده بودند و از نقاشیشان خوششان نمیآید؛ شاید از مانتوی مشکی خانم نیساری با وجود یقه گشاد و تا سرقوزک پای او را پوشانده بودکه چارم اسفند موقع تفهیم اتهام به تن داشت خوششان نیاید؛ شاید هم جامعه مصرف مشروب را که متاسفانه ازبچگی به آن عادت کرده بودم تایید نکند، شاید اینکه بازجو به من بگوید که بدترین روز زندگیاش روزی بوده که به دستور امامخمینی (رهکسبههای اقلیت دیگر مجبور نبودند که با علامتی به درب مغازههایشان اقلیت بودنشان را به مشتری اعلام کنند؛ و خیلی شایدهایدیگرولی باور کنید که اینها هیچکدام دلیل نمیشود که ما آدرمهای فاسد، وطنفروش و یا قانونشکنی باشیم، چه عمدی و چه غیر عمدی
این شهروند زرتشتی زندانی با تاکید بر اینکه فعایت سیاسی نداشته و به یک باره به اتهام جاسوسی دستگیر شده، نوشته هنوز برای این اتهامدر «شوک» است.: «بازجویان بعد از گذشت فقط ۲۰ روز به ما اظهار کردند که برایشان «مسجل است که ما جاسوس نیستیم!» چون من وخانم نیساری هیچ علاقه و گرایش سیاسی نداریم و نداشتیمنه تنها عضو هیچ حزب، اجتماع، انجم، صنف، دسته، گروهک یا حتی گروههایتلگرامی و کامپیوتری هم نبودیماصلا قبل از ورورد به زندان هیچ فعال سیاسی و حقوق بشری را حتی به اسم نمیشناختیم و از وجود سازمانیبه نام «امنیت سپاه» نیز بیخبر بودیم
پیش از این کاته وفاداری خواهر کارن، در نامهای که در تاریخ اسفند ماه ۱۳۹۵ منتشر کرد، خبر داد برادر و زن برادرش «پس از تقریبا هشتماه بازداشت» از سوی ابوالقاسم صلواتی، قاضی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب «در یک جلسه قبل از برگزاری دادگاه»، نه تنها به اتهامات جدیدی کهدر جلسات بازجویی مطرح نشده، متهم شدهاند بلکه اتهاماتی که قبلا از سوی بازپرس پرونده به دلیل فقدان مدارک حذف شده بودند مجددا متهمشدهاندخانم وفاداری همچنین در این نامه اشاره کرده «اتهاماتی که به آنها وارد شده می تواند محکومیت ۲۱ سال زندان به همراه داشته باشد وعلاوه بر آن می تواند به جریمه نقدی، مصادره خانه و دیگر اموال آنها از جمله اتومبیلهاشان  نیز منجر شود
برای اولین‌بار جعفری دولت آبادی، دادستان تهران روز ۱۲ مرداد ماه بدون ذکر نام این زوج با اشاره «به کشف محل برگزاری مجالس مختلط از سوی دو ایرانی با تابعیت مضاعف» گفته بود خانه‌ای کشف شده که برای برگزاری مجلس مختلط و برای فساد برای برخی دیپلمات‌های کشورهای خارجی و ایرانیان مرتبط مهیا شده بوده است. دادستان تهران حتی گفته بود که در این منزل چهار هزار لیتر مشروب الکلی کشف شده است. جعفری دولت آبادی پس از اشاره به کشف چهار هزار لیتر مشروب گفته بود: «امروز دشمنان انقلاب در مور فساد و فحشا سازمان یافته عمل می‌کنند و این اقدام ضابطان، از ان جهت که پیشگیرانه بوده و نشان از اشراف دستگاه‌های اطلاعاتی و ضابطان بر امور شهر دارد، قابل تقدیر است.»
حسینعلی حاجی دلیگانی، نماینده مردم شاهین شهر  نیزدر تاریخ ۲۵ آبان ماه در صحن علنی مجلس با اشاره به بازداشت ۱۲ دوتابعیتی و آوردن نام برخی از آن‌ها گفت: «یک زوج جوان با نام کارن و آفرین با تابعیت دوگانه وارد کشور شدند. بروید اطلاعاتشان را دربیاورید ببینید چه بر سر هنرمندان و اشخاص نامدار در این کشور می‌آورند. در برخی مراکز مشروب به وسیله لوله کشی میل می شود و فیلم آن را می‌گیرند و بعد تهدید می‌کنند و باج خواهی می‌کنند که اگر همکاری نکنید این‌ها را منتشر می‌کنیم.
اشکالات ماده عجیب ۹۸۹ و هزاران ایرانی دوتابعیتی