دهم اکتبر ( امسال برابر با ۱۸ ماه مهر) بنابر تقویم سازمان ملل روز جهانی مبارزه با اعدام است. سازمان عفو بین الملل اعلام کرده در سال گذشته میلادی تنها ۲۳ کشور در جهان همچنان مجازات اعدام را اجرا کردند که از آن میان ، چین ، ایران و عربستان سعودی رتبههای اول تا سوم را به خود اختصاص دادند.
به گزارش تارنگار حقوق بشر در ایران، قطعنامههای جهانی برای توقف مجازات اعدام به عنوان اولین قدم در راه لغو کامل این مجازات غیرانسانی، اولین بار در سال ۲۰۰۷ و دومین بار در سال ۲۰۰۸ در مجمع عمومی سازمان ملل به تصویب رسید.
در حال حاضر ۱۴۱ کشور جهان اعدام را لغو کردهاند اما لغو مجازات اعدام به این آسانیها نبوده و نیست و هنوز هم بسیارند کسانی که فکر میکنند اعدام (حداقل در مورد برخی جرائم) لازم و ضروری است.
به گفته نهادهای مدافع حقوق بشر، در سال گذشته میلادی دستکم ۵۶۷ نفر در ایران اعدام شدند که جرم بیشتر آنها مرتبط با مواد مخدر اعلام شد.
از ابتدای سال میلادی جاری تا کنون ۴۳۵ اعدام در این رخ داده که از این میان تنها ۸۳ اعدام توسط رسانههای رسمی اعلان شده است. ۲۱۹ اعدام از میان کل اعدامها را زندانیانی تشکیل میدادند که با جرائم مربوط به مواد مخدر به اعدام محکوم شده بودند. در این مدت ۵ زندانی که هنگام ارتکاب جرم زیر ۱۸ سال سن داشتند، در زندانهای مختلف ایران اعدام شدند.
از آنجا که در همه کشورهای جهان افراد تهیدست و به حاشیه راندهشده قربانیان اصلی اعدام را تشکیل میدهند، شورای راهبردی «ائتلاف جهانی برای مبارزه با مجازات اعدام» موضوع سال جاری را به «فقر و اعدام» اختصاص داده است.
در ایران به دلیل عدم شفافیت نهادهای قضائی و دولتی در خصوص اعدامها تا کنون تحقیقات جامعی در خصوص رابطه فقر و اعدام صورت نگرفته است، ولی مواردی این موضوع را تأیید میکند که بیشتر، افراد فقیر و تهیدست قربانیان مجازات اعدام را تشکیل میدهند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر