۱۳۹۵ دی ۱۳, دوشنبه

بازداشت شدگان روز کورش هنوز آزاد نشده اند؛ گفتگو با وکلا


Image result for ‫بازداشت شدگان روز کوروش هنوز آزاد نشده اند‬‎

 بازداشت شدگان پاسارگاد با این که دادگاه شان برگزار شده و حکم‌شان در دادگاه بدوی صادر شده است اما هنوز در زندان عادل آباد شیراز در بازداشت موقت به سر می‌برند.  محمود طراوات روی یکی از وکلای این بازداشت شدگان روز کورش می‌گوید که «هنوز قرار وثیقه برای موکلانم صادر نشده و آن‌ها از روز هفتم آبان ماه که دستگیر شده‌اند در بازداشت موقت به سر می‌برند.» آن‌ها در تجمع روز هفتم آبان ماه که به مناسبت بزرگداشت کورش کبیر در پاسارگاد برگزار شد، بازداشت شده‌اند و از همان روز در زندان عادل آباد شیراز به سر می‌برند «این پرونده بیش از صد متهم داشت. به یک عده شش ماه حبس داده بودند، این‌ها اعتراض نکردند که بتوانند ماده ۴۴۲ قانون آئین دادرسی کیفری اعمال کنند و یک چهارم حکم را کم کنند اما کسانی که بیشتر از شش ماه  حکم داشتند اعتراض گذاشته‌اند.»
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ایران وایر، به گفته این وکیل حدود هفتاد نفر از متهمان در دادگاه بدوی به شش سال حبس محکوم شده‌اند و چهار نفر به هشت سال حبس: «اتهام اجتماع و تبانی بر ضد قوانین داخلی کشور و تبلیغ علیه نظام دو اتهام مشترک همه متهمان است.» از این تعداد تعدادی از متهمان وکالتشان را به محمود طراوت روی سپرده‌اند و عده‌ای دیگر به فرشید رفوگران. به گفته وکلای این پرونده اکثر متهمان اهل شهرهای دیگر هستند و برای تجمع روز کورش به شیراز آمده‌اند.
فرشید رفوگران وکیل تعدادی از متهمان درباره وضعیت فعلی پرونده می‌گوید: «اکثر این بندگان خدا، یعنی حداقل موکلان من به دلیل این که در مرحله بدوی وکیل نداشته‌اند، رای را در زندان به خودشان ابلاغ می‌کنند، اعتراض‌ها را هم همانجا می‌گیرند و در واقع ما اعتراضی نکرده‌ایم، چون آن‌ها اعتراض کرده بودند و پرونده به مرحله تجدید نظر رفته. پرونده در شعبه یک دادگاه تجدیدنظر است و مستشاران خوبی هم دارد من چند روز پیش سر زدم و با آن‌ها صحبت کردم. آن‌ها گفتند اجازه بدهید ما پرونده را دقیق بخوانیم و بعد تصمیم بگیریم.» او درباره تبدیل قرار بازداشت موکلانش هم سوال کرده اما قضات پرونده به او گفته‌اند بعد از خواندن کامل و دقیق پرونده  درخواست‌ها را بررسی می‌کنند: «پرونده از لحاظ تعداد و حجم بسیار سنگین است و وقتی چند روز پیش مراجعه کردم تا اوراق یکی از پرونده‌ها را بخوانم نشد، چون خود قضات می‌خواستند آن را بخوانند. بنابراین باید وقت بدهیم.» اغلب موکلان او هم به شش سال حبس محکوم شده اند. به گفته او متهمانی که به هشت سال حبس محکوم شده‌اند، اتهام دیگری با عنوان توهین به رهبری هم در پرونده دارند.
رفوگران معتقد است چون هنوز رای دادگاه تجدید نظر صادر نشده نمی‌تواند درباره جزئیات پرونده و آنچه مصادق اتهامات بوده، توضیح دهد اما می‌گوید: «خود من اعتقاد دارم هیچ جرمی اتفاق نیفتاده مگر در مورد عده‌ای معدود. یک عده معدود ممکن است طبق قوانین فعلی جرم انجام داده باشند. چون هیچ نظام سیاسی یا حقوقی نمی‌پذیرد عده‌ای جایی جمع شوند و علیه‌اش شعار دهند.»  اما به اعتقاد او  دستگیری‌های انجام شده، دقیق نبوده: «بعد از بیرون آمدن کلیپ‌ها از این تجمع و شنیده شدن شعارها، خواستند با این مقوله مبارزه کنند. من فکر می‌کنم اکثر این دستگیری‌ها رندمی بود اگر توانستند کسی را گرفتند و هرچه را  در گوشی تلفن‌اش دیدند همان را علیه‌اش مطرح کردند. البته شاید یک تعداد کانال‌های تلگرامی هم درست شده بوده و حالا مثلا سرشاخه‌های آن‌ها را گرفته‌اند یا تعدادی را بازداشت کرده باشند که شعار می‌دادند به هر حال از این تعداد ممکن است چند نفری مرتکب جرم شده باشند و شعارهایی داده باشند که طبق قوانین فعلی جرم است اما بسیاری از این‌ها مجرم نبودند.»
 او برای اثبات گفته‌هایش مثال می‌زند: «مثلا طرف بلیط خریده و وارد پاسارگاد شده، این را دیگر نمی‌توان گفت در تجمع غیر قانونی حضور داشته اگر غیر قانونی بوده، نباید بلیط فروخته می‌شده یا باید از قبل اعلام می‌کردند تجمع در فلان جا غیر قانونی است. طبق قانون اگر چیزی ممنوع شدن‌اش اعلام نشود جرم نیست.»
پیش‌تر تعدادی از خانواده‌ها از نوشتن توبه نامه توسط متهمان خبر داده بودند. توبه‌نامه‌هایی که البته تاثیری در صدور حکم نداشته‌اند. رفوگران هم  این موضوع را تائید می‌کند: « من هم از بعضی از خانواده‌ها شنیدم و واقعیت این است که نه فقط شنیدم بلکه در پرونده خودم دیدم بعضا نوشته بودند: «ما غلط کردیم» حتی یکی از آن‌ها نوشته: «من قول می‌دهم دیگر پایم را در استان فارس نگذارم» و بعضی از آن‌ها ابراز وفاداری به نظام جمهوری اسلامی کردند بعضی ها نوشته‌اند: «ما نمی‌دانستیم و اگر می‌دانستیم این کار جرم است، هرگز انجام نمی‌دادیم.» همه این ها در این پرونده وجود دارد. حتی اگر فرض کنیم که کار این‌ها جرم بوده، بالاتر از حد که وجود ندارد، توبه حد را هم ساقط می‌کند. این ها قبل از رفتن پرونده به دادگاه اعلام کردند که اشتباه کردیم بعضا نوشته اند غلط کردیم و حتی الفاظ تحقیر آمیز تر هم به کار برده‌اند.»
او معتقد است در دادگاه بدوی دقت در پرونده فدای سرعت شده و امیدوار است در دادگاه تجدیدنظر به درستی به این پرونده رسیدگی شود: «امیدواریم در تجدیدنظر خوب رسیدگی شود و اعتقاد من این است که اگر خوب رسیدگی شود، بسیاری از این‌ها حکم برائت می‌گیرند.»

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر